Falusi és agroturizmus

Szállás szénapadláson az istálló felett. Részvétel az ökogazdaság munkálataiban, hagyományos szerszámok, játékok készítése, hagyományos ételkészítés és fogyasztás. Népi építészet tanulmányozása, vályogtégla készítés. Olga asszony titkos recepjei Hagyományos ételek : Paprikáskrumpli nokedlivel: 2közepes vöröshagymát megpiritunk 1 evőkanál mangalicazsíron, ha kicsit hűlt beleteszünk 1evőkanál őrölt paprikát és felengedjük 1,5l vízzel. Ebbe a lébe tesszük a kockára vágott 2 kilónyi hámozott krumplit. Sóval, köménnyel ízesítjük. Ha megfőtt, 2 tojásból nokedlit készítünk és beleszaggatjuk. Ha van friss paprika, paradicsom 1-2db-ot beleszeletelünk, összerottyantjuk s tálalható. Kiváló, gyors, laktató, de ha kolbászt darabolunk bele annak a férfiak jobban örülnek. Tárkonyos krumplileves: 1 evőkanál mangalicazsíron 1 fej vöröshagymát üvegesre dinsztelünk majd 2,5l vízzel felengedjük. 1/2kg hámozott, apróra vágott burgonyát teszünk bele. Sóval, 1db babérlevéllel ízesítjük. Amikor teljesen megfőtt, 1dl tejföllel, 1 kanál liszttel, és 2dl vízzel habarást készítünk és a levesbe keverjük úgy hogy ne csomósodjon össze. 1 kávéskanálnyi tárkonyt és 1 teáskanálnyi biológiai erjesztésű ecetet tegyünk bele, s ezekkel csak éppen összeforraljuk. Kiváló savanykás nyári leves. A tárkony helyett kaprot, kakukkfüvet, borsikafüvet is használhatunk. Ha pirospaprikával készítjük a levest akkor is egy új ízt kapunk. A Fenti recepteknél burgonya helyett batátát azaz az édesburgonyát is használhatjuk, különleges édeskés ízű ételt kapunk. Fordított túrós, avagy túrós lepény másképpen.:Nagy nyári meleg volt úgy 40 fok körül. A szokványos kapros túróst akartam elkészíteni a kemencében. A boltban igazán friss élesztőt kaptam, ez okozhatta a galibát, mert a tészta felmászott a túró tetejére, s így sült ki a lepény. A meghívott vendégeknek nagyon ízlett. Rá egy évre újból bejelentkeztek vendégeink, s kértek hogy ,,Olgi légyszíves azt a fordított túróst süssed!" csakhogy ők nem tudták hogy az véletlen volt fordított. Létrejött egy új recept: 2dl langyos cukros tejben 2dkg élesztőt felfuttatunk, beleteszünk 1 tojás sárgáját, 1 evőkanál zsírt és csipetnyi sót, majd hozzáadunk 20 dkg lisztet. Kizsírozott lisztezett tepsibe öntjük. 1kg túrót 5 tojás sárgáját, 15dkg cukrot jól összekeverünk majd hozzáadjuk az 5 tojás felvert habját, s apróra vágott kaprot vagy 2 vaníliás cukrot. Ezt a masszát a tésztára öntjük s 1-1,5 órán át meleg helyen kelesztjük. Kb1/2 órán át sütjük. Jó étvágyat és bátorságot hozzá! Gyógyteák: Citromfűtea: álmatlanságra, idegeskedésre: 1l forró vízbe 1 teáskanál száraz vagy két szál friss citromfüvet teszünk. Nem kell főzni, csak állni hagyni 15 percig. Kortyolgatva fogyasztani. Galagonyabogyó: gyakori szívdobogásra: forró vízbe 1 evőkanál bogyót tegyünk, majd 1 órán át hagyjuk állni, és úgy fogyasztható. Szeszes változata: 1/2kg megmosott galagonya bogyóra ráöntünk 3l igazi körtepálinkát. Min. 52 fokos legyen, legalább 2hónapon át hagyjuk rajta. Konyak színű, csodálatos ízű szíverősítőt kapunk. Mértékkel fogyasszuk! Napi 0,5dl maximum. Cickafark: bélgörcsre, női bajokra teának: 1l forró vízbe 1 teáskanálnyi cickafark virágot levelével tegyünk bele. Álljon 10-15 percet majd szűrjük le, úgy kortyolgassuk. Fűrdőnek nagyobb adagot főzzünk. A nők legjobb gyógyítója a cickafark. Borsmenta : viszketésre: 1l vízhez 1 teáskanálnyi szárított, vagy két szál friss. Forró vízbe tesszük, kb. 10percet állni hagyjuk. Frissen el is rágogathatjuk. Gyümölcslevesbe is jó a mentalevél. Diólevél, fokhagyma, majoranna: feledékenysgre: a fokhagymát és a majorannát legjobb ételben elfogyasztani. A diólevélből pedig teát készítsünk. 1l vízhez 2-3 levél. Leforrázzuk és 10 percig hagyjuk állni, majd fogyaszthatjuk. Nátha ellen: vöröshagymahéj tea, hársfavirág, vagy ökörfark kóró. Fejfájásra: tormaborogatás a tarkóra. Izületi bántalmakra: liliomos pálinka: 2dl 52 fokos pálinkában 2 hétig áztatunk 2 db fehérliliomot. Ezzel a tinktúrával kenegessük fájós testrészünket. Méregtelenítés: Fogyasszunk csalánteát, vagy bodzaitalt. Légúti betegségekre: papsajtból, mályvából készítsünk teát. Pusztai saláta: Legelhetünk is, azaz már a mezőn is elfogyazthatjuk a pitypangot, tyúkhúrt, purcsit, de tálban is jól mutat kézzel széttépkedve, mézzel ízesítve. Jó a bélműködésre és olcsó! Szalámi recept: 10kg mangalicahús, 4kg hasaalj szalonna, 22 dkg só, 20dkg paprika, 2dkg bors, 2dkg kömény, 5dkg fokhagyma. A húst és a szalonnát 6-os lyukú darálón ledaráljuk, ízesítjük, természetes állati bélbe töltjük és úgy füstöljük. Nagyon fontos az érlelés. A szalámit házilag csak télen készítsük. Kolbász: (sütni való) 10kg mangalicahús, 4kg szalonna, 20dkg só, 15 dkg paprika, 2 dkg bors, 2 dkg kömény, 3 dkg fokhagyma. A húst és a szalonnát ledaráljuk, tetszés szerinti darálóval, jól összegyúrjuk a fűszererekkel és sertés vékonybélbe töltjük. Sütve tormával, mustárral, paradicsom szósszal fogyasztjuk. Mellé friss házi kenyér is dukál, utána jó házi borral leöblítjük. A homoktövis, mint természetes immunrendszererősítő élelem: Fokozza az anyagcserét, zsíroldó hatása is nagy, segíti az optimális súly megtartását. Kedvező hatású gyomor és nyombél fekélyre, védi a májat. Értékét növeli a benne lévő béta karotin, a B12 és E, F vitamin tartalma is. Olaja kiváló az allergia ellen. A termék a gazdaságban is kapható: Kerekegyháza Kunpuszta 81. Információ: 0620 386 25 22 Diólikör: június végéig leszedünk 20db zöld diót, tűvel megszúrkáljuk és leöntjük 3l minimum 52 fokos házi pálinkával, majd 3 hétig hagyjuk a napon érni, akkor már jó fekete színű lesz. Leszűrjük, és ízlés szerint mézzel keverjük. Jó érett lesz karácsonyra. Gyomorerősítő.